miercuri, 22 august 2012

Samothraki, o alt fel de Grecie


In Alexandropouli, portul de plecare spre Samothraki, vineri, la pranz; nu e activitate prea mare.
 
 











Plaja din Therma, in prima seara pe insula. Am avut Calamar la cina.





Hotelul Orfeu din Therma. Nu e greu de gasit, doar urmati drumul principal pana intrati in padure.


 
 

Un mic dejun absolut sanatos si mereu acelasi: suc de portocale, doua felii de cascaval si gem cu unt. Si nu din cauza ca as fi fost la regim, ci pur si simplu nu era altceva de ales. Cafeaua nu v-o recomad.





Plaja din Kipos, pustie si salbatica. ai putea fi la fel de bine si pe Luna.











Capitala, Chora, e un satuc cochet, scaldat in lumina dimineata si amortit la pranz. Din cate terase colorate exista, e imposibil sa nu fie si una pe gustul tau.



















 


 
 

Salata greceasca la pranz; la fiecare pranz...pentru variatie, o portie de tzatziki, creveti si sardine. Desertul e mereu din partea casei.





Daca o sa gasiti aceasta terasa, oproti-va la masa. Merita!

Din Therma puteti porni pe jos spre faimoasele cascade ale insulei. Drumul este din nisip, printr-o padure de stejari si ferigi; un peisaj cu care nu va intalniti prea des. De cate ori va orpriti la un popas langa apa, zeci de libelule se aseaza care de care mai aproape.






























Turnul medieval din Fonias, pe malul marii, ofera o priveliste frumoasa si cateva decoruri pentru fotografii.







Plaja din Therma e a treia ca marime de pe insula. Atmosfera e relaxata, plaja e cu pietre, muntii cu cascade sunt in spate; ideala pentru o vacanta linistita.












Seara, la o plimbare in port, in Kamariotisa



Cel mai bine se mananca la restaurantul de langa posta. Este ultimul restaurant de pe faleza iar Barbunii sunt deliciosi. Desertul e gratis, bineinteles.











Si cateva ruine... Nu cred ca exista insula fara sanctuar. In acesta a fost descoperita statuia lui Nike, expusa momentan la Louvre.












Daca sunteti adeptii variantei " Gura Portitei" sau " Doi Mai" si nu va surade ideea de a petrece vacanta la "Costinesti" sau "Mamaia", atunci varianta greceasca pentru petrecerea concediului este Samothraki

Cateva detalii de calatorie: Se ajunge cu masina, dupa ce traversati Bulagia (vama la Ormeni sau Capitan Andreev). De la vama la Alexandopouli sunt 185 de km. Feribotul pleaca din Alexandropouli o singura data pe zi. Preturile sunt destul de piperate ( o masina mica si 4 calatori dus intors ne-au costat in jur de 180 euro si asta pentru ca am prins o reducere de 50%). Daca traversati in iunie, cum am facut noi, nu e nevoie de rezervare. Pentru august, din cate am inteles, ar fi bine sa faceti rezervare la feribot, astfel riscati sa ramaneti prin port cateva zile. Iata numerele de telefon la care puteti cere detalii despre feribot:



Pe insula sunt destule camping-uri bine amenajate si trasee de catarat pe stanca. Preturile sunt in general mai mici decat pe insulele consacrate si mancarea mai gustoasa. Oregano creste liber peste tot iar pe traseele din paduri se gaseste cimbrisor salbatic. Noi am venit cu un portbagaj plin. Daca tot vorbim de plante aromate, la trecerea prin Bulgaria, pe data de 24 iunie, campurile de levantica erau in floare. La intoarcere, pe 30 iunie, toata era deja culeasa. 
In rest, soare si relaxare....




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu