vineri, 6 decembrie 2013

Schitul Negru Voda, un fel de Nepal

La anu' ma duc in Nepal si se pare ca nu ma pot gandi la nimic altceva. Cand am ajuns la Schitul Negru Voda, in judetul Arges nu am putut sa nu observ cateva asemanari intre peisajul romanesc si ceea ce ma astept sa vad in Nepal.

 M-a izbit asemanarea cand am inceput sa urc din sat spre manastire si m-au intampinat copii de localnici, tuciurii, foarte colorat imbracati si cerand cu insistenta ceva: un ban, un covrig, orice, numai sa primeasca. Am inteles ca si in Nepal e indicat sa ai la tine o punga cu bomboane pentru copiii cu care te intalnesti pentru ca si acestia impart aceleasi obiceiuri cu unii localnici de la noi.

Manastirea este in varful muntelui si ofera o panorama de aproape 360 de grade asupra vaii, cu muntii in departare. Acum, nu vezi de jur imprejur chiar plantatii de orez, dar, imi inchipui ca peisajele seamana intr-o oarecare masura.

Peretii sunt pictati in culori vesele si stridente iar de cruce sunt agatate diverse esarfe si alte ofrande; cam ca la Stupele din Nepal. Catei slabi stau tolaniti la soare si gainile umbla nestingherite prin curtea manastirii. Oamenii vin si isi lipesc fruntile si buzele de icoane si aprind lumanari. Am incercat sa privesc toata scena ca pentru prima data in viata si mi-am inchipuit ca sunt in Nepal. Sicer, nu cred ca e mare diferenta :))